Upptäck Sveriges natursköna vandringar

Vandra i Sverige

Sverige är känt för sin enastående natur och är ett paradis för vandringsälskare. Med dramatiska fjällkedjor, orörda skogar, gnistrande sjöar och pittoreska kustlandskap erbjuder Sverige en rad fantastiska vandringsmöjligheter. Här är 10 oförglömliga resmål för ditt nästa vandringsäventyr i Sverige.

1. Kungsleden, Lappland

Kungsleden är en av Sveriges mest kända vandringsleder och sträcker sig över 400 kilometer genom Lapplands otroliga landskap. Vandrare kan njuta av fantastisk utsikt över fjällen, glaciärer och orörda sjöar på den här episka resan. Hitta mer tips om du vill fjällvandra.

2. Abisko Nationalpark, Lappland

Abisko Nationalpark är en juvel i Norrlands krona. Här hittar du den berömda Abisko canyon och Torneträsk-sjön. Vandring i detta område erbjuder möjligheten att se det fantastiska norrskenet under vintermånaderna.

3. Värmlandsleden, Värmland

Värmlandsleden är en av Sveriges längsta vandringsleder och erbjuder skogsvandring genom Värmlands vackra landskap. Utforska de djupa skogarna, passera förbi sjöar och njut av den lugna naturen.

4. Gotland, Gotlandsleden

Gotland, en ö i Östersjön, erbjuder vandrare kustvandring längs Gotlandsleden. Upptäck dramatiska klippor, öppna ängar och pittoreska byar under din resa på denna historiska ö.

5. Sarek Nationalpark, Lappland

Sarek Nationalpark är en vildmark som är helt utan markerade stigar. För den äventyrliga vandraren erbjuder det en chans att utforska Sveriges mest orörda natur. Var beredd på tuffa förhållanden och en sann vildmarksupplevelse.

Läs mer om Sarek.

6. Bohusleden, Västkusten

För de som älskar havet och kustlandskapet är Bohusleden längs Sveriges västkust det perfekta valet. Vandring längs denna led ger dig en fantastisk utsikt över skärgården och dramatiska klippformationer.

7. Fulufjället Nationalpark, Dalarna

Fulufjället Nationalpark är hem till den högsta vattenfallet i Sverige, Njupeskär. Utforska denna vackra nationalpark och vandra genom trolska skogar och fjälltoppar.

8. Jämtlandstriangeln, Jämtland

Jämtlandsfjällen är ett fjällområde som erbjuder vandring i enastående natur. Jämtlandstriangeln är en av Sveriges mest trampade leder. vandringen börjar vid Storulvåns fjällstation och går sedan vidare förbi Blåhammaren och Sylarnas fjällstation. Leden och stugorna är öppna både sommar och vintertid. Vanlligtvis går man Jämtlandstriangeln på tre dagar och bor över på varje stuga. Alla stugorna drivs av STF och du kan boka boende på deras hemsida, annars går det också bra att tälta såklart:) Läs mer om Jämtlandstriangeln.

9. Skåneleden, Skåne

Skåneleden är en av Sveriges mest variationsrika vandringsleder och erbjuder allt från kustvandring till skogsvandring och besök i historiska byar.

10. Tyresta Nationalpark, Stockholm

Tyresta Nationalpark är en pärla nära Stockholm och är perfekt för en dagstur från huvudstaden. Utforska de orörda skogarna och sjöarna som ger en härlig kontrast till stadslivet.

Oavsett om du är en erfaren vandrare eller nybörjare finns det en mängd fantastiska vandringsleder att utforska i Sverige. Så packa din ryggsäck, ta på dig vandringsskorna och ge dig ut på äventyr i den svenska naturen. Glöm inte att respektera allemansrätten och miljön när du utforskar dessa vackra platser.


Oavsett om du väljer att besöka de snötäckta fjällen i norr, den pittoreska skärgården i väst eller de orörda skogarna i söder, kommer Sverige att erbjuda dig oförglömliga vandringsupplevelser. Lycka till med ditt äventyr!

Här hittar du mer resinspiration för att skapa din egen bucketlist.