Så sköter du hygienen när du är ute och tältar

Hygien vid camping

Att tillbringa tid ute i naturen är en fantastisk upplevelse, men det är viktigt att inte kompromissa med hygienen, särskilt när du är långt ifrån bekvämligheterna hemma. Här är några enkla och effektiva tips för att hålla dig fräsch och hälsosam under ditt tältäventyr.

1. Välj rätt plats för ditt tält

Innan du slår upp ditt tält, se till att välja en plats som är avlägsen från vattendrag och minst 200 steg från din källa till dricksvatten. Detta minskar risken för förorening och hjälper dig att undvika onödiga sanitära problem.

2. Använd rätt toalettställen

Om det inte finns några officiella toalettanläggningar i närheten, se till att använda naturen med omtanke. Gräv en latrin (hål i marken) minst 15 cm djupt och se till att du är minst 70 steg från vattendrag. Glöm inte att täcka över latrinen ordentligt när du är klar.

3. Ta med sanitetsprodukter

Packa med dig sanitetsprodukter som våtservetter, handsprit och miljövänligt tvål. Använd dem regelbundet för att hålla händerna rena, särskilt före måltider och efter toalettbesök.

4. Förbered enkla hygienrutiner

Ett snabbt dopp i en närbelägen sjö eller användning av våtservetter kan vara ett bra sätt att fräscha upp sig när en fullständig dusch inte är möjlig. Se till att du använder biologiskt nedbrytbara tvättmedel för att minimera din påverkan på naturen. Vill du lyxa till det kan vi tipsa om en campingdusch som du enkelt fyller med vatten och sen hänger i exemplevis ett träd, då kan man få sig en dusch ute i naturen.

5. Förvara mat och avfall på rätt sätt

Håll mat och avfall borta från ditt sovområde för att undvika lockande djur och skadedjur. Förvara maten i lufttäta behållare och förpacka avfallet ordentligt för att undvika spridning av lukt. Kom ihåg att alltid ta med dig allt skräp hem igen. Om du är osäker kring vattenkvalitén är det säkraste kortet att koka vattnet.

6. Dricksvatten

Som vi nämnde tidigare kan det vara bra att välja en campingplats med omsorg och där det finns vatten i närheten. Men finns inte strömmande vatten kan det vara bra att ha med sig en liten mjuk vattendunk och en vattenrenare så att ni säkert kan dricka vatten.

Avslutande tankar

Att tälta ger dig möjlighet att komma närmare naturen, men det betyder inte att du måste offra hygienen. Med dessa enkla tips kan du njuta av ditt äventyr medan du tar hand om dig själv och miljön. Glöm inte att respektera naturen och lämna inga spår efter dig.

Här har vi tipsat om bra utrustning för campingen.